“Vysoko citlivá matka? Čo to znamená a tipy na lepšie zvládanie materstva."

Pravdepodobne si už počula termín „empat“ alebo „vysoko citlivá osoba“, a možno si myslíš, že sa na teba vzťahuje — ale čo to vlastne znamená? A ako to ovplyvňuje tvoje materstvo? Cítiš veci viac do hĺbky a si ľahšie zahltená ako väčšina ľudí?

To je otázka, ktorú sa Dr. Elaine Aron pokúsila zodpovedať koncom 90. rokov, keď identifikovala seba a mnohých svojich klientov ako „vysoko citlivé osoby“ (HSPs).

Čo je vysoko citlivá osoba?

Definícia vysoko citlivej osoby (známej aj ako HSP) od Dr. Aron je taká, že je to niekto, kto má „citlivý nervový systém, vníma detaily vo svojom okolí a je ľahšie zahltený v prostredí s vysokým stimulom.“

Predpokladá sa, že približne jeden z piatich ľudí má túto osobitnú osobnostnú vlastnosť, ktorá sa nesmie zamieňať s empatom.

Rozdiel medzi HSP a empatom.

Mnohí ľudia nedokážu rozlíšiť vysoko citlivú osobu a empata. Môžeš si myslieť, že sú to rovnaké veci, pretože sa zdajú podobné, ale existujú niektoré rozdiely.

Empat môže preberať emocionálnu energiu od ostatných. Na rozdiel od vysoko citlivej osoby môžu empati často cítiť emócie ostatných ako svoje vlastné. Keď empati strávia príliš veľa času v negatívnej energii, môžu sa cítiť vyčerpane alebo zahltení.

Dr. Judith Orloff, autorka knihy Sprievodca pre vysoko citlivých ľudí, hovorí, že empati „energeticky internalizujú pocity a bolesť ostatných.“ Niektorým empatom môže byť ťažké rozlíšiť nepohodlie iných od vlastného.

Je tiež dôležité poznamenať, že niektorí empati majú hlboké duchovné a intuitívne skúsenosti, ktoré sa zvyčajne neviažu na vysoko citlivé osoby.

Výhody byť empatickou alebo citlivou matkou

Neustále zoznamy emocií, ktoré zažívaš, keď sa staneš matkou, môžu byť pre kohokoľvek zahlcujúce, to je fakt. Emocionálna horská dráha môže byť intenzívnejšia pre vysoko citlivé a empatické matky, ale existujú aj isté jasné výhody.

  • Schopnosť naladiť sa na potreby dieťaťa s väčšou ľahkosťou

  • Poskytnúť im priestor na to, aby boli zraniteľní a vyjadrili sa

  • Poskytnúť deťom bezpečné miesto na preskúmanie ich emocionálneho stavu.

  • Špeciálne sa dokážeš naladiť na to, keď má tvoje dieťa problémy

    Vzhľadom na to, že máš skúsenosti s týmito vecami ty sama, budeš schopná poskytnúť im nástroje, ktoré potrebujú na navigáciu svojich pocitov. (Len sa to musíš najprv sama naučiť :)

Zvládanie materstva ako HSP alebo empatická osoba

Ako vysoko citlivé a empatické matky vieme cítiť emócie našich detí, čo môže byť skvelé, pokiaľ ide o pochopenie toho, čo potrebujú, ale môže to byť aj zložité, keď sú nahnevaní a rozrušení.

Keď už si zahltená emóciami tvojich detí, ľahko sa môžeš cítiť unavená aj ty sama. Naše zmysly sú veľmi citlivé a naladené na zrak - to čo vidíme, vôňu a pachy a zvuky, čo robí rodičovstvo náročnejším.

Keď tvoje bábätko plače a nevieš, ako ho ukludniť, môžeš sa nechať uniesť svojou záplavou úzkosti a obáv. Ale môžeš sa tiež naučiť rozpoznávať pocit taký, aký je.

Nalaď sa na svoje pocity

Ak sa cítiš zahltená, pretože je tvoje dieťa nahnevané, venuj si chvíľu, aby si si všimla, aké emócie prežívaš TY.

Bojíš sa? Si nahnevaná? Cítiš úzkosť?

Akékoľvek pocity alebo kombinácie pocitov vznikajú, zotrvaj s nimi a pozri sa, aký to je pocit v tvojom tele. Uznaj si, že toto nie je tvoj pocit, ale, že ho cítiš kvôli tvojej väzbe s dieťaťom.

Povedz si: „Toto nie je môj pocit, ale cítim ho, pretože som prepojená s mojím bábätkom.“

Týmto spôsobom sa ti podarí oddeliť emóciu od seba a poskytne ti to priestor od jej intenzity, aby si sa mohla rozhodnúť, či sa ňou necháš ovládnuť.

A potom si daj hlboký nádych.

Keď na nás prichádzajú emócie zo všetkých strán (hlavne keď sa zdajú neprimerané), zľakneme sa a nedokážeme rozmýšľať jasne, čo rodičovstvo robí komplikovanejším, než by malo.

Tak si daj hlboký nádych a pripomeň si, že všetko je v poriadku - je to len emócia. Potom si pripomeň, že tu nie je žiadny problém; len prežívaš to, čo sa javí ako intenzívna emócia.

Self - care pre vysoko citlivú matku

Ľahko sa môžeš stratiť v bludisku rodičovstva, keď sa snažíš zvládať aj vlastné emócie a energiu. Tu sú niektoré tipy na navigáciu materstva ako vysoko citlivej alebo empatickej matky, aby si sa cítila posilnená:

1.Nájdi správnu rovnováhu sociálnej interakcie.

Byť v kontakte s ľuďmi poskytuje cennú stimuláciu pre mnohých empatických ľudí a vysoko citlivých osôb, ale je dôležité NEPREHÁŇAŤ to. Pozri moje podporné skupiny materstva #matkovanie.

Už vieš, že byť stále v blízkosti ľudí nie je vždy pre teba ideálne. Ako mama sa musíš uistiť, že si denne zabezpečíš čas len pre seba - či už 20 minút na meditáciu alebo hodinu na prečítanie knihy a vypitie kávy predtým, než sa tvoje bábätko prebudí.

Čokoľvek to je, uisti sa, že denne dostávaš svoj čas na samotu a ticho a že tvoj partner s tým súhlasí (alebo to robí sám od seba). Zabezpečí to, že ty (a tým pádom aj vaše dieťa) budeš šťastná a zdravá.

2. Identifikuj svoje spúšťače

Je nevyhnutné identifikovať tvoje stresové trigger body, či už fyzické alebo emocionálne. Mať ich na pamäti ti pomôže efektívnejšie sa o seba starať.

Ako HSP alebo empat, budeš chcieť vedieť, ktoré pocity a emócie ťa môžu rozrušiť, najmä v súvislosti s rodičovstvom. Ak je niečo emocionálne pre teba ťažké, uisti sa, že je niekto v blízkosti, kto ti poskytne podporu. Je v poriadku požiadať o pomoc a získať podporu, ktorú si zaslúžiš.

3. Identifikuj svoj podporný systém

Identifikuj ľudí v tvojom podpornom systéme. Keď sa veci zhoršia, je dôležité mať podporný kruh. Identifikuj, kto sú tí ľudia, ktorým môžeš zavolať, keď potrebuješ pomoc.


Ďalšie myšlienky o bytí citlivou matkou

Nedá sa poprieť, že materstvo je náročné. Ale, ak si ako ja, je to tiež tá najúžasnejšia vec, ktorú si kedy urobila.

Ak si HSP alebo empatická osoba, pamätaj si, že nie si sama. Existuje mnoho ďalších rodičov ako ty a oni to chápu. A všetci rodičia niekedy potrebujú podporu.

Hoci je skvelé mať svojho partnera na podporu, niekedy je ešte lepšie obrátiť sa aj na iných. Ukáž svoju zraniteľnosť a hovor nahlas svoj príbeh. Prečo je dobré a dôležité hovoriť o svojich pocitoch v materstve? Prečítaj si v článku na blogu.

Aj ja som žena / matka s temperamentom vysokej citlivosti .

V tejto téme nájdeš inšpiráciu a fakty aj tu : Mgr. Alena Wehle - jsem citlivka

Vysoce citliví lídé

Previous
Previous

“ Prepojenie čeľuste a svalov panvového dna: Kľúč k pohodlnému tehotenstvu a plynulému pôrodu”

Next
Next

“Som dula a podporujem ženy na ich jedinečnej ceste materstvom. Áno, aj teba. "