“Som dula a podporujem ženy na ich jedinečnej ceste materstvom. Áno, aj teba. "

Časť prvá 

Už dlhšie mi vŕta v hlave jedna téma. Doteraz som celkom presne nevedela, ako ju uchopiť tak, aby si z nej mala taký zážitok, aký ti chcem odovzdať. A myslím, že som na to prišla. 

Že je to teraz také záhadné? Neboj, budem hovoriť celkom konkrétne. 

Starať sa o ženy – matky sa stalo mojím poslaním.

Idem ti povedať, prečo si myslím, že je dobré, aby si žena k sebe na svoju cestu materstvom prizvala dulu. Teda napríklad aj mňa. Úprimne totiž verím v to, že každá žena potrebuje nájsť svoju vlastnú cestu materstvom, pretože neexistuje jedna správna cesta. A dula je takou sprievodkyňou na tej ceste, ktorá ti pomôže pre teba nájsť tie správne chodníčky

Možno ma sleduješ na Instagrame, možno si už čítala môj blog či si pozerala ponuku webinárov, či podporných skupín materstva. Ak aspoň trošku šípiš, ako sa konceptuálne snažím uchopovať témy, ktoré ti odovzdávam, vieš, že často idem cez vlastnú zažitú skúsenosť. 

Mohla by som... 

...napísať super marketingový text, v ktorom by som ťa nabetón presvedčila o tom, že ja a len ja som tá správna osoba, ktorú práve potrebuješ. Ale to nie je mojím cieľom. 

Chcem ti pravdivo, cez seba, od zrodenia mňa ako matky a neskôr duly až po súčasnosť vyrozprávať príbeh o tom, prečo si myslím, že je v materstve (a to už počas tehotenstva) veľmi dôležité robiť vedomé rozhodnutia, prijímať zodpovednosť za seba a dieťa, stanovovať si hranice či vytvárať bezpečnú sieť ľudí okolo seba. Súčasťou ktorej môže byť aj dula. 

Myslím si, že takú podporu, akú potrebuje žena v takom krehkom období, akým je čas vstupu do materstva, jej vie dať iba iná, vnímajúca žena – matka – dula. Tak poďme na to pekne po poriadku. 

Ako sa to celé začalo... 

Svoju dcéru (moje prvé dieťa) som porodila v pôrodnici v Čechách v roku 2015. Možno som si myslela, že pôrod za hranicami bude „niečo viac“, no v konečnom dôsledku som nebola až taká spokojná (nejdem zachádzať do detailov, možno ak máš záujem vedieť viac, pokojne mi napíš a pobavíme sa o tom)*. V šestonedelí som si, ver mi, prechádzala veľmi zmätočnými obdobiami a prežívala všetky pocity ako drvivá väčšina žien – čerstvých matiek. Cítila som na seba veľký tlak, zodpovednosť za bábätko, zároveň som sa cítila strašne sama, bola som neskutočne unavená. No a stále som mala pocit, že musím podať nejaký výkon, aby som bola dosť. 

*Tu len spomeniem, že to, čo som ja vnímala ako pre mňa nevyhovujúce nedostatky, nemusí byť, ale môže, smerodajné paušálne pre každú rodičku, ktorá sa rozhodne ísť rodiť za hranice. 

V druhom tehotenstve som sa vedome rozhodla eliminovať čo možno najviac z vecí, vďaka ktorým som neprežila taký pôrod a šestonedelie, ako som chcela. A tak som si k sebe prizvala pôrodnú babicu Lenku. A keď sme spolu zašli k téme pôrod doma, vedela som, že toto je proste moja cesta (a to teraz neznamená, že je pre každú – aj ja som mala v zálohe plán B). Písal sa rok 2019. Tu nájdeš video rozhovor s Lenkou k domácim pôrodom na Slovensku.
 

A musím sa ti priznať, že druhý pôrod a nadchádzajúce šestonedelie bola extáza mojich zmyslov. Pôrod doma vyšiel a to, ako som sa vďaka Lenke naladila na zážitok zo šestonedelia, spôsobilo, že som mala ohromnú chuť všetko vykričať do sveta. Že pôrod nemusí byť to, čo sa musí pretrpieť a že všetky traumy sveta mávnutím čarovného prútika vyrieši pohľad na zdravé bábätko – nie je to celkom tak, hoci my ženy sme často majsterky v pretvárkach. 

Starať sa o ženy – matky sa stalo mojím poslaním... 

A tak, keď mi moja pôrodná babica Lenka navrhla, či sa nechcem prihlásiť do školy pre popôrodné duly, ani sekundu som neváhala. Táto škola bola pre mňa skvelou štartovacou čiarou na mojej ceste stať sa takou dulou, akou som vždy chcela byť a akou som teraz. 

Vďaka kurzom som opäť trošku viac spoznala samú seba, prechádzali sme si témami od sebarozvoja cez poznatky o bylinách až po praktické zručnosti, ako pracovať s rebozo šatkou či ako vyrobiť bylinné masážne gule (a omnoho viac). Naučila som sa, ako verbálne i neverbálne vytvoriť pre ženu – matku bezpečný kruh bez nevyžiadaných rád či iných nežiaducich intervencií. 

Okrem toho som absolvovala veľa, naozaj množstvo hodím samoštúdia, kurz laktačného poradenstva (Přirozené kojení) či samostatný kurz k rebozo šatkám u Aničky Kohoutovej. 

Pre dulu je na prvom mieste ŽENA – MATKA. A práve dula môže byť tvojím prvým kontaktom na ceste materstvom. Nebuď na to sama. 

Pre mňa osobne je ideálne, ak ženu začnem sprevádzať už počas tehotenstva. Vieme vedome pracovať so strachmi a obavami. Veľa počúvam a učím ženy, aby už od počatia boli zodpovedné samy za seba. Aby mali povedomie o svojich právach, aby sa nebáli povedať si svoj názor, svoje predstavy o pôrode a o šestonedelí.  

Mnohé ženy si však myslia, že rôzne pocity prežívajú ako jediné, izolujú sa, uzatvoria sa pred svetom. A prichádzajú ku mne. Som pre nich prvým kontaktom v ich strete s materstvom. Na tejto ceste sa však snažím byť sprievodkyňou a rovnocennou partnerkou, ktorá ich posmeľuje v ich vedomých rozhodnutiach. Pri mnohých témach vychádzam nielen z naštudovaných poznatkov, ale i z vlastnej skúsenosti, cez ktorú sa snažím ženám odovzdať pre ne potrebné posolstvo. 

Súčasťou takéhoto prvokontaktu sú aj popôrodné návštevy ženy – čerstvej matky. Milujem ten pocit, keď prekročím prah bytu, v ktorom sa nachádza čerstvé bábätko. Milujem tú atmosféru, vôňu, akoby sa v domácnosti na chvíľku zastavil čas. A vidím a cítim predovšetkým MATKU. A mojím cieľom je na týchto návštevách sa predovšetkým postarať o ňu. O teba. 

Viac o tom, v čom spočíva návšteva popôrodnej duly v období šestonedelia rodičky či aké techniky používam, sa dozvieš v samostatnom článku. 

Tu nateraz skončím.

Chcela by som, aby si si článok prečítala ešte raz a precítila posolstvo, ktoré ti chcem odovzdať. Nabudúce sa dozvieš napríklad aj to, kto ako dula som a kto nie a aké sú naj benefity, ak už počas tehotenstva zvažuješ prizvať si k sebe dulu. 

Previous
Previous

“Vysoko citlivá matka? Čo to znamená a tipy na lepšie zvládanie materstva."

Next
Next

“Spoločné spanie s deťmi: Krásne chvíle a pravidlá pre bezpečný a pohodlný spánok v jednej posteli."