“Spoločné spanie s deťmi: Krásne chvíle a pravidlá pre bezpečný a pohodlný spánok v jednej posteli."

V tomto článku sa pozrieme na hlavné benefity spoločného spania v jednej posteli, pravidlá, ktoré by ste mali brať do úvahy, a tipy, ako tento spánkový zvyk urobiť bezpečným a príjemným pre všetkých.

Ja mám dve deti a spoločné spanie sme praktizovali od ich narodenia do cca 4 rokov. Samozrejme pri prvom dieťati som sa bála a trvalo mi 2-3 mesiace, pokým som uverila vo vlastné kompetencie a začali sme praktizovať spoločný spánok s dcérou v jednej posteli. Dovtedy spala v postielke pritisnutej k našej veľkej posteli. S druhým dieťaťom , mojím synom som si už verila natoľko, že spoločné spanie v jednej posteli sme praktizovali hneď od jeho narodenia doma :)

Ešte predtým ako ti prezradím všetky výhody a tipy, chcem s tebou zdieľať moju skúsenosť a podporiť ťa.

Viem, že sa bojíš. Viem, že ti v hlave ide “ čo ak ho priľahnem?” alebo “ čo ak sa nezobudím, keď treba?” alebo máš strach z toho hlbokého pripútania a zodpovednosti, či ťa desí reakcia tvojho partnera a okolia., alebo riešiš čo sa stane s vašim partnerským vzťahom.

Viem. Zažila som všetky tieto myšlienky a strachy.

Tu je dôležitá informácia pre teba. Spať s dieťatkom v jednej posteli je biologicky normálne. Je to to, čo potrebuje matka aj dieťa a v konečnom dôsledku z toho čerpá aj otec. Odporúčam ti obklopovať sa ľuďmi, ktorí praktizujú spoločné spanie. Už počas tehotenstva sa zaujímaj a pýtaj skutočných ľudí, ktorí spia so svojimi deťmi od narodenia v jednej posteli, ako to majú riešené a v čom im to pomáha.

Partnerský vzťah nestroskotá natom, že dieťa bude spať s vami v posteli. Intimita nezmizne preto , že muž bude spať v inej posteli ( ak nemáte možnosti mať jednu veľkú posteľ) Dieťa pripútanosťou a bezpečnou vzťahovou vazbou nerozmaznáš , naopak vďaka tomu z neho urobíš samostatného, sebavedomého a sebaistého človeka (keď narastie) .

Spoločné spanie môžeš praktizovať toľko rokov, koľko ti to dáva zmysel a vyhovuje. My sme deti presunuli do ich postele okolo ich 4 tých narodeníns tým, že im neustále opakujeme, že dvere do našej spálne majú otvorené a kedykoľvek potrebujú môžu prísť. Dcéra, ktorá má už 8 rokov postupne prestala v noci chodiť k nám do postele. Výrazne sa to začalo diať okolo 6 - 7 roku jej života. Teraz sú len veľmi výnimočné noci ( pri chorobe, zmenách, či stresovom období) kedy v noci príde a spí s nami. Syn , ktorá má aktuálne 4,5 roka chodí skoro každú noc k nám do postele. Zaspí vo svojej posteli v izbe so sestrou. Sú noci do mesiaca kedy vôbec nepríde. Dajú sa spočítať na jednej ruke. Ostatné noci kedy príde k nám spať sa odlišujú v čase. Niekedy príde už o polnoci, inokedy až nad ránom o 4tej.

Posteľ v ktorej spávame my a máme ju vlastne od narodenia dcéry, je vyrobená na mieru od firmy Paletky.cz

Ilustračné foto z Paletky.cz

Ako máte začať, aby ste mohli čerpať výhody celá rodina?

Na začiatok je potrebné zamyslieť sa nadtým, kto je ako zvyknutý spať. Kto čo potrebuje pre svoj plnohodnotný spánok. Potrebuješ veľa vankúšov? Veľkú prikrývku, alebo veľa miesta? Prejdite si s partnerom vaše spánkové návyky. Toto je dobré na zvedomenie a následné odpichnutie sa v zariaďovaní prostredia , v ktorom sa pohodlne vyspíte všetci. Čo sa týka novorodenca, potrebuje pre svoj spánok rovnú plochu bez zbytočností naokolo. Nepotrebuje zavinovačku, hniezdo, vankúšik, hračky ani vlastnú prikrývku.

Odporúčam pri začiatkoch ak cítiš neistotu v tomto kroku spoločného spánku s dieťatkom v jednej posteli, skúšaj najprv počas ďna na všetky spánky , byť s dieťatkom v posteli. Mať ho vedľa seba a na sebe. Postupne získaš sebavedomie a trúfneš si to vyskúšať aj v noci. V noci v začiatkoch tiež môžeš použiť pre bábatko hniezdo, ak ti to dodá pocit istoty.

Fotky z našej postele a spoločného spania :)

Benefity spoločného spania v jednej posteli:

  • Hlboké pripútanie: Spoločný spánok v jednej posteli môže vytvoriť silné pripútanie medzi tebou a dieťaťom. Táto blízkosť môže posilniť vašu vzájomnú dôveru a bezpečnosť.

  • Emocionálna podpora: Prítomnosť dieťaťa v posteli môže poskytnúť emocionálnu podporu nielen pre neho, ale aj pre teba. Dotyky a blízkosť vytvárajú bezpečné prostredie pre všetkých členov rodiny.

  • Laktácia a dojčenie: Ak dojčíš, spoločný spánok uľahčuje nočné dojčenia, pretože môžeš reagovať na potreby dieťaťa rýchlo a bez toho, aby si vstávala z postele. Pohodlie nadovšetko. Šetri energiu.

  • Rýchle reakcie na potreby dieťaťa: Keď je dieťa v posteli s tebou, môžeš rýchlo zareagovať na jeho potreby, či už ide o pohodlie, strach alebo jednoducho túžbu byť blízko pri tebe.

Vedela si, že vedci zistili, že dieťa , ktoré spí s rodičmi aspoň do 5 rokov, má omnoho vačšiu šancu vyrásť na pokojného a zdravého dospeláka?

To čo sa deje v mozgu dieťatka, v prípade odlúčenia od matky/či otca ( áno aj keď spí v postielke, ktorá je ďalej od tvojej postele - hovoríme o separácií) vedci prirovnávajú k tomu istému, ako keď cítime fyzickú bolesť.

Štúdie ukazujú, že až 70% dospelých žien, ktoré neboli v detstve utešované počas plaču, majú v dospelosti tráviace ťažkosti.

Pravidlá pre bezpečný spoločný spánok:

Bezpečnostná výbava: Uisti sa, že posteľ je vybavená bezpečnostnými prvkami, ako sú ochranné zábrany, aby sa predišlo pádu dieťaťa zo spoločnej postele. Toto môžeš vyriešiť práve posteľou na mieru, kde ti vyrobia zábranu, alebo skús zábrana na posteľ Monkey Mum

Matrac a vankúše: Vyberte správnu veľkosť matraca a zabezpeč, aby bol pevný a plochý. Vankúše by mali byť umiestnené tak, aby minimalizovali riziko prekrytia tváre dieťaťa.

Tvoj zdravotný stav: Buď si vedomá svojho zdravotného stavu. V prípade, že užívaš lieky na spanie, depresiu, úzkosť či akékoľvek lieky, ktoré môžu ovplyvňovať tvoje vedomie, prehodnoť spanie v jednej posteli. Stále môžeš mať bábatko blízko napr. v postielke bez bočnice pri tvojej posteli. Užívanie drog a alkoholu nepatrí do spoločnej postele s deťmi.

Tipy na pohodlný spoločný spánok:

Vytvorte si svoj spánkový rituál: Zavedte príjemné rituály pred spaním, aby sa dieťa cítilo bezpečne a pripravené na pokojný spánok. Hudba, masáž s levanduľou. svetlo zo soľnej lampy, čo je upokojujúce pre teba?

Prispôsobte teplotu: Uisti sa, že v miestnosti je príjemná teplota, aby si zabezpečila pohodlný spánok pre všetkých.

Odpocívajte s láskou: Spoločný spánok nie je len o fyzickej blízkosti, ale aj o emocionálnej. Odpočívaj s láskou v srdci a pocitom bezpečia.

Pamätaj, že každá rodina je jedinečná, a čo funguje pre jednu, nemusí automaticky fungovať pre inú.

Dôležité je rešpektovať potreby všetkých členov rodiny a vytvárať spánkové prostredie, ktoré je bezpečné a príjemné.

Nechaj sa viesť svojou intuíciou , tá ti napovie :)

Previous
Previous

“Som dula a podporujem ženy na ich jedinečnej ceste materstvom. Áno, aj teba. "

Next
Next

“Sila Zraniteľnosti: Prečo by mali ženy po pôrode otvorene hovoriť o svojich pocitoch?”